TravelTalia logo
Italië > Trentino - Zuid-Tirol > Dolomieten
It > Trentino - Zuid-Tirol > Dolomieten

De naam Dolomieten verklaard

De naam Dolomieten verklaardKaart en locatie van De naam Dolomieten verklaard
Het was de Franse geoloog Déodat de Dolomieu ( 1750 - 1801 ) die zijn naam gaf aan de Dolomieten, alsook aan het gesteente dolomiet. Eén van zijn vele ontdekkingstochten door het Europese landschap bracht hem in de Zuiderlijke Alpen waar hij een gesteente ontdekte die leek op calciet maar niet oploste in zoutzuur.

Deze ontdekking werd gepubliceerd in het 'Journal de Physique' in 1791. In het zelfde tijdschrift schreef Nicolas de Saussure een artikel over dit gesteente die hij de naam gaf van zijn ontdekker.

Ondanks het feit dat hij hogerop kwam in militaire rangen, nam hij in 1780 ontslag door twisten met de conservatief getinte lijn die niet echt een hoge dunk hadden van zijn wetenschappelijke ontdekkingen. Hij kon zich nu 100% concentreren op zijn wetenschappelijk werk en reizen.

Toen hij tijdens de Franse revolutie zijn fortuin verloor, nam hij in 1795 de positie als professor in de natuurwetenschappen aan in de Ecole Centrale Paris. Enkele jaren voor hij deze functie aannam, koos hij reeds de kant van Napoleon Bonaparte toen zijn beste vriend Duc de la Rochefoucauld plus enkele familie leden onthoofd werden op de guillotine. Een jaar later ruilde hij deze functie met de functie als mijninspecteur. Na enkele jaren had Déodat een internationale reputatie als wetenschapper opgebouwd en kreeg hij in 1798 een leidende rol bij de wetenschappelijke expeditie die de invasie van Egypte door Napoleon vergezelde.

Eén jaar later werd Déodat ziek en werd hij gedwongen Alexandrië te verlaten richting Frankrijk. Door een storm diende zijn schip aan te meren in de haven van Taranto die op dat moment nog in de handen was van het vijandig Koninkrijk der Beide Siciliën. Daar Déodat mee onderhandeld had voor de overgave van Malta aan Napoleon, werd hij meer dan één jaar in erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden.

Het was die gevangenschap dat Napoleon er toe aanzette Italië aan te vallen. De slag van Marengo op 14 juni 1800 tegen Oostenrijkse en Italiaanse troepen werd een nipte overwinning voor de Fransen en Napoleon werd heerser over Italië.

Na zijn vrijlating nam Déodat zijn werk als wetenschapper weer op maar de gevangenschap had zijn sporen nagelaten en op 28 november 1801 stierf Déodat de Dolomieu in zijn zusters huis te Châteauneuf.

Facebook Deel op Facebook >
De naam Dolomieten verklaard op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Dolomieten! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Op de Piazza di Porta Ravegnana staat het mooie gotische gebouw van de Mercanzia dat uit 1384 dateert. In het midden van het plein staan de beroemde scheve torens: de Due Torri. Deze historische symbolen uit de 12de eeuw zijn uit baksteen o...
Op de beroemde Piazza Santo Stefano huist het legendarische Complesso Basilicale Stefaniano dat opgericht werd door Petronio, de patroonheilige van de stad. Dit unieke, religieuze complex dateert uit de 5de eeuw en werd gebouwd op de restan...
Deze kerk staat op de Piazza Malpighi en is zeker een bezoek waard vanwege zijn prachtige architectuur. De magnifieke 13de eeuwse kerk heeft zijn romaanse façade behouden, maar het interieur heeft meer gotische invloeden. De kerk heeft ...
Dit museum huist op de bovenste verdieping van het 14de eeuwse Palazzo d'Accursio, gelegen op de Piazza Maggiore. Giorgio Morandi (1890–1964) was één van de beroemdste hedendaagse kunstenaars. Het museum bestaat uit een collectie beschilder...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!