TravelTalia logo
Frankrijk > Nord-Pas-de-Calais > Bergues (St-Winnoksbergen)
Fr > Nord-Pas-de-Calais > Bergues (St-Winnoksbergen)

Belfort

Belfort Kaart en locatie van Belfort
Het belfort is een sobere schepping van vierenvijftig meter hoog met daar bovenop een Vlaamse Leeuw. Elke maandag laat de beiaard van vijftig klokken zijn klanken uitwaaieren over het plein en de stad aan de voet van de toren. Hoewel het belfort op het eerste zicht een fraai gotisch bouwwerk lijkt, blijkt het bij nader toezien een zeer recente indruk, en dat is niet zo vreemd want het is nu (2005) iets over de veertig jaar oud. Dit bouwwerk werd zoals zoveel andere in deze omgeving verwoest en pas in 1961 - en enkel dankzij enkele koppige doordrijvers - in een eenvoudiger versie weer opgebouwd.

De oorspronkelijke toren was een eind-14e-eeuwse constructie, afgewerkt met talrijke spitsbogige gevelnissen (nu verenigd in lange opwaartse nissen) en bekroond met een lantaarn en vier gehelmde hoektorentjes. De klokkenverdieping werd reeds in mei 1940 door een brandbom getroffen, maar de beiaard zelf, met klokken uit 1628 en de 18e eeuw, was toen net voor herstel weggehaald en is dus gered. Omdat de hoge toren een bedreiging vormde voor de ingesloten vesting van Duinkerke werd hij in september 1944 gedynamiteerd. De herbouw gebeurde weliswaar met veel respect voor de oude gedaante, maar de karakteristieke levendigheid die het oude belfort had, is niet gereproduceerd. In het inlichtingenkantoor in de voormalige Halle aan de voet van het belfort zijn foto's te zien van hoe het in Bergen ooit geweest is.

Facebook Deel op Facebook >
Belfort op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Bergues (St-Winnoksbergen)! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
We starten deze stadswandeling aan de stadsparking en duiken direct het verleden in. We wandelen in het centrum langs de belangrijkste bezienswaardigheden maar ook de vestingen zien we in hun volle glorie.
Het museum van St-Winnoksbergen is gevestigd in de voormalige Berg van Barmachtigheid van de XVIIe.eeuw , nu gemerkt als “Musée de France”, en beschikt over een rijke verzameling schilderijen, tekeningen en natuurkundige collecties, dit all...
Maar veruit de bekendste is de door Vauban gebouwde Kasselpoort, waartoe eertijds een valbrug toegang gaf. Oude foto's ervan tonen wat tot voor kort op de poort zelf nauwelijks nog te onderscheiden viel : de eveneens door Van Brouckhorst ge...
De vestingen hebben de tand des tijds perfect doorstaan. En met de tand des tijds bedoelen we natuurlijk de vele oorlogen en zeker WOII die ook Bergues zwaar trof.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!