TravelTalia logo
TravelTalia > Belgiƫ > Belgische Kust

Vluchtelingen en migranten aan de Belgische Kust

Het vluchtelingenprobleem wordt zichtbaarder met de dag. Nu is er ook, terecht, de vrees voor illegale migranten aan de Belgische Kust. Wat moet je weten?

Van waar komen de migranten aan de Belgische Kust?

Meeste migranten en vluchtelingen die opduiken in de gemeenten aan de Belgische Kust komen van de typische landen die we al maanden in het nieuws horen: Syrië, Afghanistan, Irak, Iran en Somalië.

Bekijk op de kaart vanwaar vluchtelingen komen > 

Maar de huidige storm aan extra vluchtelingen komt door het strengere optreden in andere landen en vooral de (geleidelijke) ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais. 

Waarom Is Engeland het beoloofde land voor vluchtelingen?


In hun hoofd heerst er in Engeland minder discriminatie dan in andere, Europese landen. Ook het feit dat ze meestal ook het Engels machtig zijn en niet het Frans of Nederlands, spreekt aan om de oversteek te wagen.

In mindere mate is er ook nog het verleden: veel landen waren een deel van het koloniale verleden van de Britten. De kans op verre familie is realistisch.

Bovenstaande items maken dat het makkelijk zal zijn om een job te vinden want werken willen ze zo goed als allemaal!

Vluchtelingen zijn niet allemaal migranten

Een vluchteling, waarvan er nu veel naar Europa komen, zijn op zoek naar een veiligere plaats om te ontsnappen aan oorlog of vervolging. Om erkent te worden als vluchteling moet de persoon voldoen aan de Vluchtelingenconventie uit 1951.
Elk land kan afzonderlijk beslissen of een persoon voldoet of niet.

Migranten hebben een persoonlijker doel voor ogen om hun eigen streek of land te ontvluchten zoals armoede, beter onderwijs, familie, …

Het grote verschil is dat migranten in principe steeds kunnen terugkeren en vluchtelingen niet. Maar de realiteit is natuurlijk niet zo zwart/wit. Een Italiaan die reeds jaren geleden verhuisde naar Libië omdat daar een goed betaalde job uit te oefenen met zijn Italiaans diploma en nu op de vlucht is voor de oorlogsituatie kan je bijvoorbeeld in beide hokjes plaatsen...

Naar welke gemeenten gaan de vluchtelingen aan de Belgische Kust?

De Panne is de eerste gemeente waar vluchtelingen uit Calais voorbijkomen. Van daaruit zullen ze waarschijnlijk de tram nemen naar Zeebrugge want daar is er ook een waterkans om Engeland te bereiken.

Hoe groot de kans is op een een gelijkaardig vluchtelingenkamp zoals in Calais kan men niet inschatten maar de Belgische regering neemt geen risico dus ruimt men steeds kleine kampen op. We moeten er dus van uit gaan dat het eerder waarschijnlijk is dat er hier en daar enkele tentenkampen zullen opgetrokken worden door vluchtelingen en de wetenschap dat deze tijdelijk zijn.

Meeste vluchtelingen zullen sowieso in de buurt van Zeebrugge blijven maar als je weet dat een overtocht naar Engeland slechts 35 KM ver is, komt elke Belgische kustgemeente in aanmerking voor een eventuele overtocht.

Je zal wel nooit grote groepen vluchtelingen samen zien aan onze Belgische Kust. Kleinere groepen vluchtelingen die rondhangen in blankenberge of Oostende kan natuurlijk wel.

Waar zie je vluchtelingenkampen

De meeste vluchtelingen zullen rustige plaatsen uitzoeken om te overnachten of te verblijven. Afgelegen natuurgebieden zoals duinen is een uitgelezen plaats maar ook kleine bosjes of verlaten gebouwen of terreinen. 


Een plaats dat moeilijk toegankelijk is met voertuigen of politie zal zeker de voorkeur dragen.

Wat doe ik als ik vluchtelingen tegenkom?

Op zich moet je zeker en vast geen schrik hebben. Vluchtelingen zijn geen boeven of misdadigers. Natuurlijk zijn het mensen in nood en buitensporig je rijkdom tonen is niet aangewezen. 


Bezoek een ontdekt kamp niet maar ga gewoon door met je wandeling of fietstocht. Ligt het kamp volledig op je weg dan is het verstandelijk om je om te draaien en terug te stappen. 

Zoals hierboven reeds aangehaald, bestaat de kans ook dat je in een kustgemeente een klein groepje vluchtelingen tegenkomt maar gezien de sociale controle in een gemeente of stad groot genoeg is, hoef je hier geen schrik voor te hebben. 

Vluchtelingenkamp melden bij de politie

Voel je je geroepen om je ontdekking te melden aan de Belgische overheid dan kan je dit best doen aan de lokale politie. Je gebruikt hiervoor het algemeen nummer 101 en dan neemt de centrale wel contact op met de verantwoordelijke politiedienst in die gemeente. Een korte omschrijving van de locatie en de omvang zijn reeds voldoende.


Enkele tips

Ondanks het feit dat je meer kans hebt om je geld te verliezen op het strand of een diefstal tegen te komen in een drukke winkelstraat in Oostende, is het raadzaam om niet veel cash bij te hebben en enkel de noodzakelijke papieren.


 

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Belgische Kust! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!