TravelTalia logo
TravelTalia > België > Gent

Parkeren in Gent: parkings en gratis park&ride

Gent is al enkele jaren druk in de weer om koning auto te weren in het stadscentrum. Waar je vroeger nog op de Korenlei en het Sint Baafsplein kon parkeren, zijn dit nu prachtige, toeristische eilanden geworden. Maar waar kan je dan wel je wagen parkeren in Gent?

Parkeerbeleid Gent

Gent barst uit haar voegen en daar komen parkeerproblemen en fileproblemen van. Om dit op te lossen heeft de stad gekozen voor een 

Ondergrondse parkings in Gent verkeersgeleidingssysteem dat bezoekers en toeristen de weg wijst naar de parkeergarages en deze borden tonen ook direct of er nog vrije plaatsen aanwezig zijn in deze parkeergarages.

Overzicht parkeerplaatsen en parkeergarages in Gent

Ondergrondse parkeergarages


Het Gentse stadscentrum telt negen overdekte parkeergarages en deze garages bieden meer dan 5000 parkeerplaatsen aan. Interparking baadt de parkeergarage Zuid en parking Kouter uit en 6 andere worden geëxploiteerd door het Mobiliteitsbedrijf Gent waaronder de parkings Vrijdagmarkt, Sint-Michiels en Ramen.

Parkeren op de openbare weg

Dit is iets waar Gent komaf wenst met te maken maar er zijn op dit moment nog veel parkeerplaatsen beschikbaar als je het niet erg vind om even te wandelen naar het stadscentrum. Goede voorbeelden van openbaar parkeren zijn Parkeerterrein Watersportbaan en de openbare parkeerplaatsen aan de Bijloke.
Ook de P+R Gentbrugge is een goed alternatief voor de ondergrondse parkeergarages.

Wat kost openbaar parkeren?


Gent telt maar liefst 5 verschillende parkeerzones waardoor het goed opletten is waar je jouw wagen parkeert. Er wordt sowieso veel gecontroleerd op zwartparkeerders en de boetes zijn vrij hoog (vanaf 30 EUR tot 60 EUR) en als je echt pech hebt, kan je auto worden weggetakelt ook. 

  • Parkeerzone 1 (stadscentrum) tot 19 uur: 2,20 euro het eerste uur en dan 2,4 EUR per uur
  • Parkeerzone 1 tussen 19 en 24 uur: 1,1 euro per  uur en 1.2 per uur daarna
  • Parkeerzone 2: 0.9 EUR per uur en daarna 1 euro

Ga je nog verder van het centrum dan zakken de parkeertarieven niet zo fel meer. Hier blijf je dus ook best rekenen op 1 euro per uur.

TIP: Als je een lange periode wenst te parkeren omdat je een weekendje in Gent verblijft dan is het raadzaam om je auto te plaatsen op de P&R Flanders Expo (The Loop) of P&R Gentbrugge

Kan je gratis parkeren in Gent?


Gratis je wagen parkeren kan op zondagen en feestdagen. Ook zijn de openbare parkeerplaatsen gratis na middernacht tot en met 9 uur 's morgens. Ook op het parkeerterrein aan de Watersportbaan kan je de wagen voor niets plaatsen.
Let wel dat ergens anders rond de Watersportbaan er wel betaald parkeren geld.

Ook als je maar

15 minuten

gebruik maakt van een parkeerplaats kan dit

gratis

. Je dient wel een parkeerticket te nemen en zichtbaar onder je ruit plaatsen. Je doet dit via de groene knop op het parkeerautomaat.

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Gent! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!