De Belgische Kust
Als het iets of wat goed weer is, trekken de Belgen massaal richting zee. Omdat de Belgische Kust slechts 69 km lang is, kan het de toeloop van toeristen niet goed opvangen via verschillende toegangswegen. Zeker rond de kuststeden Oostende, Knokke of Blankenberge is het drummen tijdens je zoektocht naar een goed parkeerplaatsje.
Handige website: Verkeerscentrum
Een handige tool om niet in de file te staan is gebruik te maken van het verkeerscentrum. Via Verkeerscentrum kan je zien waar er file of vertraagd verkeer is. Merk je dat er nog steeds fileleed is, is het misschien beter nog even te genieten van een pannenkoek met koffie en zicht op zee.
Is er echt geen doorkomen aan? Kijk dan even om een hotel te boeken aan de Kust en eventueel pas de dag erna te vertrekken.
Op welke dagen heb je de grootste kans op file?
De grootste kans op files richting Kust heb je bij het begin of einde van een vakantie/verlengd weekend of bij een dagje mooi weer na een periode van slecht weer. Ook een voorspelling van laatste dagen mooi weer kan de trektocht in gang zetten.
Welke uren vermijd je best?
Tussen 7 en 10 uur 's morgens of tussen 16 en 19 uur 's avonds heb je echt wel een grote kans dat je stilstaat.
De drukte kan langer aanhouden als er een ongeval gebeurt is of wanneer er een ware toeloop is.
Op welke wegen en plaatsen is er kans op file?
Er zijn 3 grote toegangswegen naar de Belgische Kust.
- E34 Antwerpen – Knokke-Heist
- N8 Kortrijk - Ieper - Veurne (De Panne)
- E40 richting Oostende
Op elke weg zal er sowieso druk verkeer zijn en meestal file. Rond Antwerpen en Brussel heb je stilstaand verkeer en rond Gent en Brugge is er meestal een accordeonfile of blokrijden.
Alternatieven met de auto
Het is niet echt aan te raden maar je kan steeds een gewestweg opzoeken (vb N35 Gent – Tielt – Veurne – De Panne) maar hou er rekening mee dat ook hier druk verkeer is en je sowieso lang onderweg zal zijn. Verschillende testritten lieten al blijken dat je soms betert één uur extra in de file staat dan via een gewestweg te rijden.
Deze gewestwegen zijn dan ook enkel aan te raden als er een ongeval gebeurt is en er een volledige blok op het verkeer ligt.
Alternatieven met openbaar vervoer
Het moet gezegd zijn: het openbaar vervoer is hier uitermate handig. Een weekendticket van de Belgische Spoorwegen (Brussel-Oostende) kost je net geen 20 euro per persoon. Voor die prijs krijg je een zorgeloze heen en terugreis tot in het hartje van Oostende. De NMBS laat zelfs toe om fietsen mee te nemen op de trein.
De 6 treinstations aan de Belgische Kust zijn :De Panne, Koksijde, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist.
Website Belgische Spoorwegen >
Ook eens toegekomen kan je vlot tussen steden pendelen via de kuststram van de Lijn.
Website De Lijn >
TIP: rijdt eerst met je auto naar een iets groter station zoals Gent St-Pieters. Zo kan je bijna zeker een rechtstreekse trein nemen en deze zullen hier ook op een grotere frequentie rijden.
Alternatief op de fiets
Velen denken niet aan de fiets maar fietsen is een goed alternatief zeker nu je vlot elektrische fietsen kan huren of misschien heb je er zelf één.
Rijdt met de auto tot in één van onderstaande gemeentes en vertrek daar richting kust met de fiets. Vlaanderen maakt momenteel echt werk van haar fietssnelwegen dus kan je via deze veilig richting Kust. Anders huur je best ook een gps-toestelletje om zonder kopzorgen te kunnen genieten.
Diksmuide (20 km tot in Nieuwpoort)
Damme (16 km tot in Knokke of Blankenberge)
Brugge (16km tot in Blankenberge ; 25 km tot in Oostende)
Andere regio's als alternatief?
Je kan natuurlijk ook de Belgische Kust vermijden en richting Nederland of Frankrijk trekken. Ook daar is het heerlijk vertoeven. De leukste alternatieve regio's vinden wij:
De regio Zeeland is een prachtig alternatief en omdat de Nederlanders noordelijker hun dagje doorbrengen ook meestal rustig. Vooral de gemeenten Cadzand, Sluis en Breskens zijn toeristisch interessant.
Met Duinkerke op een zucht van België kan je toch wel spreken of er een waardig alternatief. Ook de vele bezienswaardigheden in Nord-Pas-de-Calais zullen je dag al vlug te kort maken.
Vakantie Nord-Pas-de-Calais >
Ander water en natuur dan de Belgische Kust en de Noordzee
Soms wil je gewoon even met je voeten in het water hangen of een wandeling in de natuur maken. Dan is het ook niet slecht om te kijken naar alternatieve natuurgebieden in België. Elke provincie heeft meerdere natuurgebieden of recreatiedomeinen die zich uitstekend lenen tot een dgje waterpret.
Natuurgebieden België