TravelTalia logo
TravelTalia > België > Gent

Gentse waterzooi: recept en waar eten in Gent?

Als er één gerecht typisch Gents is dan wel waterzooi. Wat maakt deze maaltijdsoep zo speciaal, waar kan ik lekkere waterzooi eten in Gent en ook: hoe maak ik zelf Gentse waterzooi klaar via een recept?

Oorsprong en benaming van Gentse waterzooi

Waarschijnlijk was Gentse Waterzooi een middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis. Zoetwatervis was in de middeleeuwen ruim voor handen in Gent omdat er veel beken, rivieren, grachten en vesten waren in en rond Gent. 


Vooral rond de watermolenbrug was er veel vis te vangen. De watermolenbrug is een brug over de Nederschelde in de straat Brabantdam (deze straat verbindt het Sint-Annaplein met het centrum) waar ook de Brabantpoort (tot 1779) en veel watermolens (de laatste watermolen aan de waterkant verdween in 1884) stonden. Bij het malen van graan waaide er bloem in het water en daardoor tierde de vis hier welig. Gentenaars hadden dan ook weinig moeite om de vis te vangen.

Gentse waterzooi met vis? Gentse waterzooi is toch met kip!

Klopt helemaal. Toen de watermolens verdwenen, verdween ook de vis. Het kan ook best zijn dat de wateren rond Gent langzaam vuiler werden en daardoor ook vis schaarser werd.

Aangezien vis kopen véél te duur was voor de Gentenaren werd al vlug overgeschakeld naar kip. Er waren namelijk veel kippenboeren rond Gent gevestigd. Aangezien waterzooi een simpel gerecht is, was overschakelen naar kip of ander gevogelte geen enkel probleem voor de smaak van het gerecht.

Maar weet ook dat het originele recept met gelijk welke zoetwatervis was dat men kon vangen zoals kwabaal (kabeljauwachtige dat leeft in zoet water), snoek, baars of paling.

In de middeleeuwen kwam ook zalm voor in de rivieren namelijk de Atlantische of Europese zalm (Salmo salar). Nu is deze zalm zo goed als uitgestorven door vervuiling.

Het recept voor Gentse waterzooi: de ingrediënten en bereidingswijze

Eerst en vooral: kies als afwerking wat je zelf het lekkerste vindt. Is dit vis, kip of tofu. Gentenaren zijn eigenwijs en laten zich niet plakken op één recept. 

Voor je start met het bereiden van Gentse waterzooi moet je reeds een lekkere bouillon hebben. Maak deze zelf of koop een goede bouillon in de winkel of slager. Gebruik geen bouillonblokjes want deze zijn te geconcentreerd en zelfs als je ze aanlengt met water zal de smaak je gerecht te veel beïnvloeden.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 kip of 600 gram vis (zalm, kabeljauw, lotte of andere vaste vis)
 • 5 vastkokende aardappelen (1 voor de pot + 1 per persoon)
 • handvol verse peterselie
 • 2 selderstengels
 • 2 wortels
 • 1 preistronk
 • 2 liter bouillon
 • kippenbouillon, groentebouillon of visbouillon. Kies afhankelijk van je smaak en van je basisingrediënt
 • 4 deciliters room (hou 1 deciliter afzonderlijk)
 • 2 eieren (enkel het eigeel)

 

Bereiding van de Gentse waterzooi:

 1. warm de bouillon op en gaar de kip of vis (ongeveer 20 minuten)
 2. leg de vis of kip opzij
 3. Schil en snij de aardappelen in grote stukken
 4. snij de prei, selder en wortelen in julienne (fijne reepjes)
 5. Stoof de groenten aan in boter
 6. Giet de bouillon en 3 deciliter room bij de groenten en aardappels en laat 15 minuutjes zachtjes garen. 
 7. afkruiden met peper en zout naar wens

KIP: laat de kip verder meegaren met de groentjes en de aardappels
VIS: houdt de vis warm en voeg hem op het laatste toe om te voorkomen dat de vis volledig uit elkaar valt in kleine stukjes

Afwerking van de Gentse waterzooi:

Voor de afwerking nemen we de resterende room en de eierdooiers (eigeel). roer de room door de dooiers om een liaison te vormen. Neem nu de waterzooi van het vuur en meng de liaison erdoor. Strooi als laatste fijngesneden peterselie over de waterzooi. Serveren doen we in diepe borden of soepborden.

TIP: serveer Gentse mosterd bij dit gerecht en eventueel een sneetje brood.

Variaties op Gentse waterzooi

Je kan met dit basisrecept experimenteren zoals je zelf wenst. Een geutje wijn of bier bij de bouillon, meerdere soorten vis samen, scampi's, garnalen, kreeft, vegetarisch, … Door minder bouillon te gebruiken kan je er een stoofpot of stoemp van maken ook.

Wat drink ik bij Gentse waterzooi


Afhankelijk of je de waterzooi bereidt met kip of vis natuurlijk. Met kip kies je voor een krachtige wijn zoals een rode wijn op basis van de Merlot sruif of een fruitige witte wijn (Loire). Voor de bereiding met vis kies je best voor een lichte rode wijn (Pinot Noir) of een volle, witte wijn (Chardonnay)

Ook bier past perfect! Kies voor een blond bier zoals La Chouffe of Delirium tremens.

Keizer Karel en zijn Gentse waterzooi


Het is algemeen geweten dat Keizer Karel V (1500 - 1558) als geboren Gentenaar volledig verzot was op Gentse waterzooi. Hij at dit gerecht dan ook telkens hij weer in Gent was. 

Aangezien Keizer Karel zowel koning van Spanje als Rooms-Duitse keizer was, zal het gerecht wel iets verfijnder geweest zijn dan wat de gemiddelde Gentenaar op zijn bord kreeg.

Waar eet ik de beste Gentse waterzooi op restaurant in Gent?

Elk restaurant in Gent maakt wel op één of andere manier Gentse waterzooi klaar. Soms is dit een goedkope, industriële versie van het recept zodat je bijna kan spreken van een ‘tourist trap’ maar soms is het ook wel een gastronomische versie dat perfect gebalanceerd en prachtig geserveerd wordt. Waar wij weten dat er goede Gentse waterzooi geserveerd word:

't Vosken: ‘t Vosken is bekend omwille van zijn lekker eten met een Gentse toets. Op de menukaart vind je onder meer Gentse stoverij met frieten, Gentse waterzooi, konijn op grootmoeders wijze en mosselen.
Je kan er Gentse waterzooi bestellen met kip voor 19 euro of een waterzooi met Noordzeevis voor 21,5 euro

De Vier Tafels: Centraal in het Gentse Patershol vind je de De Vier Tafels. Dit bourgondisch restaurant specialiseerde zich in Gentse specialiteiten en exotische bereidingen.
Waterzooi met vissoorten aan 24 euro

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Gent! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!