TravelTalia logo
TravelTalia > Spanje > Andalusië

Unesco werelderfgoed in Andalusië

Als je in Andalusie verblijft heb je de kans om UNESCO werelderfgoed tegen te komen. Natuurlijk heb je werelderfgoed in de bekende steden maar er zijn ook enkele verborgen juweeltjes bij, één festival en ook enkele natuurgebieden die meer dan hun plaats op de lijst waard zijn.

Een open UNESCO-deur inschoppen: Het Alhambra in Granada

Als je Andalusië bezoekt en je wenst een stad te bezoeken dan is de kans groot dat je in Granada terecht komt. En als je dit doet, kom je automatisch terecht in het Alhambra en het Generalife. De naam van deze enorme vestiging is geleend uit het Arabisch en betekent zoveel als 'Rood Kasteel'. Het middeleeuwse complex is gevestigd op de top van de heuvels, hoog boven de moderne stad. Jaarlijks komen miljoenen bezoekers uit alle hoeken van de wereld het Alhambra bezichtigen. Wie het wil bezoeken, doet er goed aan om 's morgens te komen. Je kan via de Puerta de la Justicia het Plaza de los Aljibes binnentreden. Van hieruit kan je de Alcazaba, het Palacio de Carlos V en het Palacio Nasrides ontdekken. 

Volledige steden: Cordoba, Baeza en Ubeda


Wat denk je van deze UNESCO-werelderfgoedsite: het volledige oude centrum van de stad Cordoba. Deze stad ligt aan de rivier Guadalquivir en telt 317.000 inwoners. De stad heeft een pittoreske, oude Joodse wijk, de Barrio de la Juderia. Jaarlijks komen massa's toeristen de Grote Moskee-Kathedraal, La Mezquita, bezoeken.

Ook de stadjes Beaza en Ubeda zijn werelderfgoed.

Feest! Festival van de patio’s in Cordoba is werelderfgoed

Tijdens het feest van de Patio's in Cordoba kan je meer dan 50 binnenpleintjes bewonderen in Cordoba die allemaal om het mooist aangekleed zijn met bloemen.

Dolmens van Antequera

De site van de dolmens van Antequera omvat drie megalitische monumenten: de dolmens van Menga en Viera en de Tolos van El Romeral, en twee natuurlijke monumenten: de 880 m hoge Peña de los Enamorados en het kartstgebied van El Torcal, twee markante bergformaties in het gebied. De monumenten die gebouwd zijn in het Neolitische tijdperk en de Bronstijd, bestaan uit grote stenen blokken die kamers vormen waarvan de daken bestaan uit lateien of valse koepels. De drie tombes die begraven lagen onder de originele aarden grafheuvels behoren tot de meest opmerkelijke architecturale bouwwerken van de Europese prehistorie.

Natuur is werelderfgoed! El Torcal en NP Donana

We weten ondertussen hoe belangrijk de natuur is voor de mens en ook het behoud ervan. Om het belang van bepaalde natuurgebieden nog eens te onderstrepen komen ze op de UNESCO werelderfgoedlijst te staan.

Torcal de Antequera is een natuurreservaat in de gemeente Antequera. Door haar ligging aan de A-45 is het natuurgebied vlot bereikbaar. Het is vooral bekend vanwege rotsen uit de karstperiode die door erosie in opvallende vormen gemodelleerd zijn.

Het nationaal park van Donana ligt op zo'n 50 kilometer ten zuiden van Huelva (richting Cadiz). Het groot natuurgebied ligt aan de noordoever van de rivier Guadalquivir en is een van de grootste wetlands van Europa. Het park beslaat in totaal zo'n 80.000 hectare en bestaat uit twee grote delen: het Parque Nacional en het Parque Natural. Het ganse gebied werd door de Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. 

 

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Andalusië! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine
Alle andere artikels >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!