TravelTalia logo
Magazine > Mobiliteit

Zomerbanden, regenbanden en winterbanden

Zomerbanden, regenbanden en winterbanden
De meeste auto’s zijn uitgerust met zomerbanden. Wij leggen je uit wat de kwaliteiten van zomerbanden zijn en in welke opzichten ze verschillen van winterbanden.

Zomerbanden = regenbanden

Het lijkt bizar maar de termen zomerbanden en regenbanden verwijzen eigenlijk naar hetzelfde soort banden. Het belangrijkste kenmerk van zomerbanden is namelijk dat ze ideale rij- en remprestaties leveren in alle seizoenen zowel op een droog als op een nat wegdek en dat bij temperaturen boven het vriespunt.

 

Zomerbanden vs winterbanden: andere groeven 
Het grootste verschil tussen een zomerband en een winterband is het loopvlak van de band. In tegenstelling tot een winterband heeft een zomerband geen uiteenlopende inkepingen in het loopvlak.

Zomerbanden herken je aan de brede overlangse groeven en het eenvoudige blokvormige patroon op het loopvlak. De lange groeven zorgen ervoor dat water snel weggevoerd wordt terwijl het blokvormige patroon het nemen van bochten vergemakkelijkt. Het patroon verzekert immers een voortdurende maximale grip op de weg doordat de wrijving met het wegoppervlak optimaal is. 

Enkele voorbeelden van zomerbanden

De inkepingen die zo typisch zijn voor winterbanden, vervormen bij contact met het wegoppervlak. Het worden dan eerder zaagtanden die de grip op een besneeuwd of beijzeld wegdek verhogen. Op die manier verminderen winterbanden de remafstanden bij sneeuw en ijzel aanzienlijk. Bovendien kleven de banden beter op de weg en verbeteren ze het bochtenwerk wanneer er sneeuw en ijs op het wegdek ligt.

Voorbeelden van winterbanden

Zomerbanden vs winterbanden: andere rubbersamenstelling

Ook de rubberssamenstelling verschilt bij zomer- en winterbanden.

De rubbersamenstelling van zomerbanden levert de beste resultaten op bij temperaturen boven 7 graden Celsius. Bij lagere temperaturen vermindert de flexibiliteit en de elasticiteit van het rubber waardoor de band minder goed presteert.

De rubbersamenstelling van winterbanden bevat speciale grondstoffen, meer bepaald silica, die de banden flexibel en elastisch houden bij lage temperaturen. Doorgaans denken mensen dat winterbanden enkel aangewezen zijn als je door sneeuw en ijs moet rijden. Niet is minder waar, ook bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius leveren winterbanden betere prestaties dan zomerbanden.

Tips in verband met zomerbanden

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Mobiliteit >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!