TravelTalia logo
Magazine > Fotografie op vakantie

Hoe fotografeer of film ik sport en spelende kinderen? Ook met je smartphone!

Hoe fotografeer of film ik sport en spelende kinderen? Ook met je smartphone!
Niets is zo mooi als je kind dat speelt of je partner in volle actie te zien. Om deze gebeurtenis vast te leggen, neem je sportfoto's of maak je een actiefilm. Maar hoe doe je dit het best? Tips en tricks om sport en spel te fotografen of filmen. Zelfs met je smartphone.

Bewegende voorwerpen fotograferen of filmen
Moeilijk is het zeker: op het juiste moment sportfoto's nemen of spelende kinderen van hot naar her achterna hollen om de perfecte foto of film te maken. Wij geven hieronder enkele belangrijke tips om de perfecte sportfoto of actiefoto te maken

Korte sluitingstijd
Gebruik je een gewoon digitaal fototoestel dan kan je eenvoudig de sluitingstijd aanpassen. Plaats deze zo laag mogelijk. Een korte sluitingstijd geeft veel meer scherpte op je foto. 

Gebruik je een smartphone zoals samsung of Iphone dan kies je de opties sportfoto. Deze regelt de sluitertijd van de lens op je smartphone. 

Nadeel is wel dat je goede omstandigheden nodig hebt om een goede foto te maken met korte sluitingstijd. Als het donker is zal dit moeilijker zijn.  

Houd de camera in landschap
We hebben vlug de neiging om onze smartphone op dezelfde manier vast te houden om te fotograferen zoals we doen tijdens het bellen of werken met app's. Dit doe je beter niet. Draai je telefoon om in landschap de foto te nemen. Later zal je de foto's veel mooier kunnen bekijken op je tablet of laptop/desktop/televisie.   

Zoom niet in als het niet nodig is
Smartphones gebruiken steeds een digitale zoom en dit betekend kwaliteitsverlies. Het is beter om je foto of video te maken zonder in te zoomen en achteraf de foto te bewerken. 

Houd de camera of smartphone zo stabiel mogelijk
Kan je de smartphone of fototoestel/camera vast plaatsen dan doe je dit. Gebruik bij voorkeur een tripot (statief) want deze kan je laten meebewegen. Lukt dit niet kan je de smartphone of camera ook steeds ergens op plaatsen.

Een andere opties is je camera of smartphone vasthouden zoals je een verrekijker zou vasthouden. Dit is vooral handig als je wenst mee te bewegen met de actie zoals bij een loper of je kind op een glijbaan.

Neem zo veel mogelijk de snelheid van je object aan
Tijdens het filmen of trekken van een foto kan je best de camera of smartphone lichtjes meebewegen in de richting van de actie/persoon. Deze beweging zorgt voor meer scherpte op het belangrijkste moment. Bij een smartphone kan je ook de AF activeren.

Activeer AF-trace
Meeste smartphone zoals Samsung of Iphone hebben een functie waar je kan aangeven wat je scherp wenst te houden en dan houdt de camera dit object automatisch scherp. Deze functie noemt men AF-trace. Zeker bij snelle actie zoals een fietser, skiër of rit op de wildwaterbaan is deze functie belangrijk. Nadeel is dat je net voor de actie het object pas kan aanklikken op het scherm dus dit vergt uiterste concentratie en handvastheid

Geen vingers voor de lens
Het klinkt bemoederend maar het gebeurt nog steeds zo veel dat je op de foto een vingertopje ziet. Let dus goed op waar je je vingers plaatst bij het trekken van een foto of filmen.

Bewerk je belangrijkste sportfoto's of films
Ook bij professionele fotografen dient achteraf een foto bijgewerkt te worden. Wees dus ook niet te streng na het nemen van de foto en bedenk dat je achteraf de foto  kan bijlichten, aanscherpen of bijkleuren.

Oefening baart kunst
Probeer de functies van je toestel niet uit op het moment dat je deze nodig hebt. Speel wat met de functies en test op voorhand reeds je toestel in volle actie. Zo weet je perfect hoe je de foto neemt of film maakt op het belangrijke actiemoment.

Sfeer van de foto of video
Is de foto of video niet 100 procent gelukt? Geen nood. De sfeer dat de foto uitstraalt is bij privéfotografie minstens zo belangrijk. Het zegt namelijk dat je er bij was en dat van de sportinspanning of actie een blijvende herinnering gemaakt is. 

 

 

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Fotografie op vakantie >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!