TravelTalia logo
Magazine > Fietsen

Tips om een fietshelm te kopen – waar let je op bij de aankoop van een fietshelm?

Tips om een fietshelm te kopen – waar let je op bij de aankoop van een fietshelm?
Tijdens wielerwedstrijden is een helm dragen verplicht en meeste wielertoeristen dragen ook een fietshelm. Maar ook voor een gewone fietser kan een fietshelm een leven redden...

gevaren fietsen zonder helm
Bijna 8 op de 10 dodelijke fietsongevallen met een fiets is te wijten aan een aanrijding met een wagen. Tijdens zo'n aanrijding is de kans op een dodelijk of op zijn minst zwaar hoofdletsel héél groot. Een fietshelm beschermt de fietser tegen onder meer:

Hoe werkt een fietshelm je te beschermen?
Een fietshelm werkt op twee manieren:

  1. hij bevat een schokabsorberende stof ( Styropor of gelijkaardig )
  2. Een fietshelm verdeelt de klap en bijkomende druk over het gehele oppervlak van de schedel.

OPGELET: Een fietshelm moet perfect passen want anders verliest deze volledig zijn functie!

Uit wat is de fietshelm opgebouwd?
Zoals hierboven reeds aangegeven bestaat een fietshelm grotendeels uit de schokabsorberende stof Styropor. Daarboven licht een harde laag die voorkomt dat er scherpe voorwerpen door de helm komen tijdens een botsing. Deze laag zorgt er ook voor dat de helm niet barst of scheurt tijdens het gebruik.

Bij de meeste merken wordt de 'in-mold' techniek gebruikt. Dit wil zeggen dat het Styroporschuim in de harde schaal wordt gespoten. De andere mogelijkheid is dat de Styropor gelijmd wordt tegen de buitenste schaal.

Sommige merken leveren ook een gaas mee of verwerken een gaas in de gaten zodat er geen insecten zoals wespen in je helm vast komen te zitten en steken.

Ook is er bij sommige modellen een klepje aanwezig. Volgens velen is dit niet echt mooi maar het beschermt goed tegen zon of regen

Een fietshelm kopen: tips
Eens beslist dat je een fietshelm gaat kopen, let je best op onderstaande zaken:

Moet ik een fietshelm vervangen?
Zeker als de fietshelm een zware schok heeft opgevangen zoals bij een ongeluk of zware val, dient deze zeker vervangen te worden.

Ook is het zo dat Styropor een deel van zijn absorptie verliest naarmate hij ouder wordt. Door de impact van wind, koude of andere natuurinvloeden zoals regen, versnelt dit proces. Is je helm ouder dan 5 jaar is het raadzaam om langzaam uit te kijken naar een nieuwe. Je zal ook verrast zijn hoeveel er reeds veranderd is op vlak van design, ventilatie en gewicht.

Hoeveel kost een fietshelm?
Voor een goede, stevige fietshelm betaal je vlug 50 Euro. Wens je een bepaald model of merk dan kan de prijs oplopen tot boven de 250 Euro.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Fietsen >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!