TravelTalia logo
TravelTalia > Belgiƫ > Belgische Kust

Gevaren op strand en in zee aan de Belgische Kust. Kwallensteek, Kleine Pieterman en veel meer...

Er gebeurt al eens iets als je op het strand vertoeft of aan het spelen bent. Een kwallenbeet, steek van de Kleine Pieterman of

Niets zo zalig als een dagje zee en strand maar wat als het even fout loopt? We geven je in dit artikel de grootste natuurlijke gevaren aan onze Belgische Kust mee.

Kwallensteek


Er zijn veel soorten kwallen te vinden in onze Noordzee en sommigen onder hen zijn giftig. Hoe je een kwallenbeet herkent, best behandelt lees je in ons artikel over kwallen in de Noordzee.

Steek van de Kleine Pieterman


Minder voorkomend dan een kwallensteek is een steek van de Kleine Pieterman. Dit visje verschuilt zich graag in het zand van ondiep water aan de zee. Meer weten over het behandelen en de symptomen van de steek van een Kleine Pieterman kan door ons artikel over de Kleine Pieterman in de Noordzee te lezen.

Blikseminslagen

Bij onweer is het strand en de zee een gevaarlijke plaats. Verlaat het strand dan ook bij onweer en zoek een veilig onderkomen. Je kan jezelf beschermen tegen onweer en bliksem door te schuilen in je wagen of in een gebouw. Lees beschermen tegen onweer en bliksem om alle tips en de veiligheidshouding te kennen. Ook informatie als je iemand wenst te helpen bij een blikseminslag.

OPGELET: een cabrio is geen veilige schuilplaats. Ook carports, afdakjes en andere open schuilplaatsen bieden geen extra bescherming.

Zonnebrand


Het typische verhaal van te veel zon op een te korte tijd. Smeer je goed in en dit meerdere malen per dag. Ben je gevoelig dan neem je een hoge zonnefactor zoals 50. Ook kinderen nemen een zo hoog mogelijke zonnefactor.

Toch verbrand? Is de zon jullie te slim af geweest, kan je een kompres in koud water dompelen en het vervolgens gedurende een kwartier tegen de pijnlijke huid houden. Dat geeft een kalmerend effect en beperkt de jeuk. Dit is enkel handig als je een klein stukje huid vergeten insmeren bent natuurlijk. Een goede aftersun brengt ook verkoeling. Gebruik echter nooit azijn, crèmes of andere huismiddeltjes om de pijn te verzachten.

Het is bovendien aangeraden kinderen helemaal uit de zon te houden. Heeft je kind erg veel last, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

Alcohol


Gebruik van alcohol in de zon kan nare gevolgen hebben. Alcohol zorgt namelijk voor dat je vlugger verhit en uitgedroogd geraakt. In zee kan je vlugger gedesoriënteerd geraken en sneller onderkoelen. Hier spreken we zelfs niet over de gevaren van overmatig drankgebruik aan zee op het strand.

Putten in het zand


Door het graven van diepe putten in zeezand bestaat er een kans om bedolven te geraken onder het zand. Je hoeft zelfs geen tunnel te graven want het strandzand is zo fijn dat het vlug inzakt. Elk jaar gebeuren aan de Belgische Kust ongeveer 3 ongevallen door ingezakte putten of tunnels op het strand.

Stromingen


Soms zijn er op bepaalde plaatsen tijdelijk stromingen die snel zeeinwaarts stromen. Tegen deze stroom inzwemmen is bijna onmogelijk en put je snel uit. Laat je meedragen en probeer dan langs een kant te ontsnappen en terug naar de kust te zwemmen. Om stromingen te vermijden (meestal zijn deze bij uitstekende constructies zoals een staketsel of een golfbreker. Zwem enkel in de voorbehouden zwemzones.

Getijden: eb en vloed


Niet zo een groot gevaar aan onze Belgische Kust maar soms worden slapende strandgangers alsnog verrast door een opkomende zee. Zeker als ze zich toevallig in een kuip of heuveltje op het strand bevinden. Dan kan er al vlug water rond jou heen lopen. Maar het wordt pas echt gevaarlijk als er springtij, doodtij of springvloed is. 

Leer hoe deze getijden voorkomen in de Noordzee en welke facturen extreme getijden stimuleren.

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Belgische Kust! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!